NAMAZ
Allah’ın celle celale Kuranı Kerim’de şöyle buyurmaktadır:
sana vahye dilen kitabı oku. Namazı da dosdoğru kıl. Çünkü namaz edepsizlikten akıl ve Şeria ya uymayan her şeyden alıkoyar.
Allah’ı zikretmek Elbette en büyük ibadettir Ne yaparsanız Allah bilir.
İslam dinini kabul ettikten sonra yapılacak ilk ibadet namazdır.
namaz kılmak Allah’ın emridir.
namaz kılmakla Allah’ın emirlerini dinlediğimizi ve sevdiğimizi ispat etmiş oluruz Müslüman ile Müslüman olmayanlar arasındaki en büyük fark namaz kılmaktır. namaz diğer ibadetlerin yapılmasında da vesile olur. Müslümanlarla kaynaşmayı sağlar. Bu bakımdan namaz en büyük ibadet ve zikirdir aynı zamanda haramların işlenmesine manidir.
fuhuş ve edepsizlikten alıkoyar bir kimse namaz kılmakla beraber büyük günah istiyorsa Namazı dosdoğru kalmıyor demektir.
Müslüman bir kimse namazını seve seve kılmalıdır. henüz kılmayanlara hatırlatıldığı zaman inat karlık yapmamalıdır. Sudan Bahaneler aranmalıdır. bazı kimselere Allah’ın emri olan namazı hatırlatıldığı zaman şöyle demektedirler.
Namaza çağırdığınız zaman onu alay ve eğlence konusu yaparlar. Bu davranış, onların düşünemeyen bir toplum olmalarındandır. Maide Süresi 58 ayet
Hz Ömer valilerine şu genelgeyi göndermiştir. benim yanımda işlerinizin en önemlisi namazdır. kim Onu korur ve savunursa dinini korumuştur. Kim onu kaybederse diğer şeyleri Daha çok kaybetmiştir.
Kuranı Kerim’de Allah şöyle buyurmaktadır: cennetlerde olan iman ve Fazilet sahipleri günahkarların halleri ile ilgilenirler ve onlara:
— sizi cehenneme sokan nedir ? diye sorarlar. günahkarlar şöyle cevap verirler:
— Biz namaz kılanlardan değildik. yoksula yedirmezdik. Batıla hayat tarzına dalanlarla beraber dalardık. Ceza ve mükafat günü olan ahiret günü de yalan sayardık. biz bu haldeyken ölüm bize çattı.
Namaz ne zaman farz olmuştur.
İslam’ın birinci temeli namazdır. Beş vakit namaz mekke-i mükerreme’de nübüvvetin on birinci senesinde yani Hicret’ten Bir buçuk sene evvel Miraç gecesinde farz kılındı.
akıl ve baliğ olan her Müslümana günde beş vakit namaz kılmak borçtur.